GROENENDAEL

Leírása

Külleme világosan elárulja, hogy szoros rokonságban áll a német juhászkutyával. Közepes termetű, erőteljes, de elegáns eb. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle feláll. Teste téglalap alakú, izmos. Végtagjai erős csontozatúak. Farka csánkig ér, lelóg. Egyszínű , csillogó fekete szőrzete hosszú. A kanok átlagos marmagassága 62 cm, a szukáké 58 cm; testtömege 24-28 kg.

Eredete

Belga fajta, a XIX. század végén tenyésztették ki a laekenoissal, a tervuerennel és a malinoissal egyetemben.

Tulajdonságai

Türelmes, fáradhatatlan terelő. Éber, félelmet nem ismerő, intelligens.

Alkalmazása

Eredetileg pásztorkutya volt, később hadikutyaként szolgált: sebesülteket kutatott föl, hírvivőként, jelzőkutyaként szerzett jelentős hírnevet. Napjainkban elsősorban őrző-védő feladatokat lát el, de sportkutyaként és kedvencként is tartják.

Származási országuk: Belgium

Eredeti feladatuk: terelőkutyák

Jellemük

A groenendael belga juhászkutya energikus élénk, érzékeny és éber. Kitartó, értelmes és okos, szeret dogozni és nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Igen figyelmes, s szükség esetén meggyőző módon védelmezi családját és azok tulajdonát. Általában nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Társas viselkedésük

Ha a kutyák már kicsi koruktól kezdve megfelelő tapasztalatokat szereztek, nem jelenthet gondot számukra a más kutyákkal, a macskákkal vagy egyéb háziállatokkal való együttélés. A gyerekekkel is remekül kijönnek, ha azok tiszteletben bánnak velük. Az idegenekkel szemben kissé félénkek és óvatosak. Nem kedvelnek mindenkit, de a család barátait lelkesen üdvözlik.

Szőrzetápolási igényük

E kutyák szőrzete nem különösebben igényes; általában nem ajánlott túl gyakran fésülni vagy kefélni, őket, mert ha azt túlzásba viszik, kárt tehetnek vele az aljszőrzetben. A vedlési időszakban egy erős fogú fésűvel érdemes eltávolítani az aljszőrzet meglazult szálait.

Tanításuk

A groenendael kutyafajta kölykeinek magabiztosságára ráfér némi fejlesztés. Ajánlatos különféle helyekre látogatni velük, és sokféle emberrel, állattal és helyzettel megismertetni őket. Ezek a találkozások lehetőleg legyenek vidámok és pozitív hangvételűek. Az alapos szocializáció révén a felnőtt kutya nyitott és elégedett lesz, s egész hátralevő életében megfelelő módon fog reagálni az új ingerekre és helyzetekre. Ezek a kutyák nagyon értelmesek és igen gyorsan tanulnak. Jól reagálnak gazdája hangjára is. Általában eléggé érzékeny természetűek, ezért a goromba szavak mélyen érintik őket. A verés és a kiabálás a kívánttal ellentétes hatást ér el, ezért e módszerek kerülendők. A szelíd következetesség ezzel szemben csodákat tehet.

Mozgásigényük

Ez a túláradó kedvű kutyák az átlagosnál több mozgást igényelnek. Bármikor készen állnak egy kis labdázásra, úszásra, apportírozásra vagy póráz nélküli hancúrozásra. Ha a gazdájuk is fut, érdemes őket is magával vinnie, mivel így levezethetik fölös energiáikat. Az groenendael belga juhászkutya, amelynek jó a kapcsolata a gazdájával, póráz nélkül sem távolodik messzire tőle. Ha eleget mozoghatnak a szabadban mindkét fajta képviselői nyugodtan viselkednek a lakásban.

Alkalmazásaik

A legkülönfélébb kutyás sportok megfelelőek. Imádják az engedelmességi versenyeket és a labdás sportokat (flyball), amelyekben kiváló eredményeket érnek el. De ha komoly feladatokról, például mentésről van szó, akkor sem hoznak szégyent a fajtájukra.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz
www.kutyafajtak.hu