LAEKENOIS

Jelleme

A laekeni belga juhászkutya értelmes, éber, eleven, szívós és bátor fajta, amely nagyon szeret dolgozni. Rendkívül kitartó. A családjához erősen kötődik és végtelenül hűséges, a nemkívánatos személyek ellen vadul megvédi őket és a tulajdonukat. Olykor kissé hatalmaskodó és makacs. Kifutóban tartható, ha ott elég figyelmet fordítanak rá, és lehetősége van a testmozgásra is.

Származási ország: Belgium

Eredeti feladata: terelőkutya

Társas viselkedése

A laekeni belga juhászkutya általában jól kijön a gyerekekkel. Más kutyákkal szemben olykor kissé domináns módon viselkedhet. A macskákhoz és egyéb háziállatokhoz már egészen kicsi korától kezdve hozzá kell szoktatni, hogy el lehessen kerülni a későbbi problémákat. A hívatlan vendégeket megállítja, s eleinte a meghívottakkal szemben is gyanakvó. Ez a kutya hajlandó bárkivel összebarátkozni.

Szőrzetápolási igénye

Ennek a durva szőrzetű kutyának a szőrzetéből évente kétszer kell kiszedegetni az elhalt szőrszálakat, bár nagyon sok múlik a szőrzet minőségén is. Az elhalt, illetve felesleges szálakat kézzel kell kiszedni. Soha nem szabad lenyíratni – azzal évekre tönkre lehet tenni a szőrzeté. A szőrszedegetési időszakok között elég egy erős fogú, ritka fésűvel átfésülni a bundáját.

Tanítása

A laekeni belga juhászkutya tanítása nem okozhat különösebb nehézségeket, feltéve, hogy azt határozott és következetes módon végzik. Ez a kutya nagyon értelmes, és szívesen tanul a gazdájától. A képzés legyen változatos. A fajtának nagyon jót tesz az alapos szocializáció.

Mozgásigénye

A laekeni belga juhászkutya elég sok mozgást igényel, s arra is szüksége van, hogy olykor feladatokat kapjon. Az nem érdekli, hogy ilyenkor komoly munkát kell végeznie, vagy csupán szórakozás ból apportíroztatják – csak legyen mit csinálnia. A gazdája nyugodtan magával viheti futni, de szeret úszni és póráz nélkül sétálni is. Terelőösztöne miatt nem távolodik messzire a gazdájától.

Alkalmazásai

A fajta kiváló őrző-védő kutya, de jó teljesítményt a kutyás sportokban, például az ügyességi és engedelmességi próbákban, Illetve a labdajátékokban (flyball) is. A megfelelően kiképzett laekeni belga juhászkutya tökéletesen alkalmas az olyan feladatok elvégzésére, mint a mentés vagy a nyomkeresés.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz
www.kutyafajtak.hu