MALINOIS

Jelleme

A fajta figyelmességéről, kitartásáról, bátorságáról, szívósságáról, értelméről és intelligenciájáról ismert. Igen hűséges, és kiváló házőrző. Szükség esetén igen meggyőző módon védelmezi a családját és annak tulajdonát. Ez az eleven, tüzes kutya hajlamos arra, hogy hatalmaskodó módon viselkedjen. Gond nélkül tartható szabadtéri kifutóban, de csak akkor, ha ott is eleget érintkezhet az emberekkel, ugyanis nagyon erősen kötődik a gazdájához.

Származási ország: Belgium

Eredeti feladata: pásztorkutya

Marmagassága: 62 cm / 58 cm

Társas viselkedése

A mecheleni belga juhászkutya általában jól kijön a gyerekekkel. Néha kissé domináns módon viselkedik a többi kutyával szemben. Ugyanez érvényes a macskákra és a többi háziállatra is; de ha a kutya kicsi kölyökkorától kezdve együtt él ezekkel, akkor a későbbiekben sem lehet gond. A család barátait kitörő lelkesedéssel üdvözli, más helyzetekben azonban a körülményeknek megfelelően viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A mecheleni belga juhászkutya szőrzete nem sok ápolást igényel; csak a vedlési időszakban kell kártolókefével átkefélni, hogy az aljszőrzet szálai ne nemezesedjenek össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A fajta gyorsan és szívesen tanul. A nevelésével nem lehet különösebb gond, feltéve, hogy nyugodt körülmények között, következetes módon zajlik. Ha a mecheleni belga juhászkutya nem érzi egyértelműen gazdája vezető szerepét, egy nap úgy dönthet, hogy átveszi a falka – azaz a család- felett az irányítást. Gazdájának ezért erőteljes személyiségnek kell lennie, s amellett, hogy ő neveli a kutyát, rendszeresen kell közös tevékenységeket is végeznie vele. Az unatkozó mecheleni belga juhászkutya elégedetlenné válik, és ez helytelen viselkedésformák kialakulásához vezethet. Nem árt az átlagosnál több időt fordítani a kutya alapos szocializálására, amelynek során minél több emberrel, állattal és helyzettel kell szembesülnie – ez segíti jelleme megfelelő fejlődésében.

Mozgásigénye

A mecheleni belga juhászkutya kimondottan munkakutya, ezért nemcsak a testét kell – a más kutyákét meghaladó mértékben – megmozgatni, hanem az agyát is. Szinte bármire képes, feltéve, hogy napról napra új kihívásokat állítanak elé. Szívesen fut a gazdájával, szeret labdázni, apportírozni, úszni és póráz nélkül hancúrozni. A rossz idő nem zavarja. Nagy előnye, hogy nem kóborol el, s a pórázról elengedve is gazdája közelében marad, ezért séta közben sem kell miatta aggódni.

Alkalmazásai

A mecheleni belga juhászkutya mindenfajta kutyás sportra alkalmas, például vadászati gyakorlatokra, ügyességi és engedelmességi próbákra vagy labdajátékokra (flyball). A fajta képviselői komoly munkavégzésre is foghatók: gyakran találkozni velük nyomkövető kutyaként, lavinamentőként vagy rendőrkutyaként.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz
www.kutyafajtak.hu